mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

Hai să facem un exerciţiu: hai să ne trezim în altă ţară! Ba nu! Hai să ne trezim în altă Românie! E o oarecare dimineaţă, totul e perfect, hai să citim şi principalele titluri dintr-o altă ţară. Cum ar arăta principalele ştiri?

Politică: După îndelungi dezbateri, Parlamentul Român a aprobat legea nouă a învăţământului. Aşadar, începând cu anul şcolar 2014-2015, se va reintroduce Examenul de Capacitate pentru absolvenţii clasei a opta, Examenul de Treaptă pentru absolvenţii clasei a zecea, Bacalaureatul cu două probe orale clasice şi patru probe scrise pentru absolvenţii clasei a douăsprezecea. Deasemenea, nici o facultate de stat din ţară nu va mai face admiteri pe bază de dosar, iar taxele şcolare vor îngheţa pentru următorii 5 ani.

Instanţele judecătoreşti l-au găsit vinovat pe Adriean Videanu de acte de corupţie, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în perioada 2000-2008. Este cel de-al optulea condamnat în dosarul “Portocaliu”, dosar în care sunt acuzaţi toţi membrii marcanţi ai conducerii fostului regim pedelist. 1 decembrie este termenul în care va începe cel de-al nouălea proces din dosar, cel al fostului ministru al turismului, Elena Udrea.

Cum ar fi ca, in ziarele de la noi, sa gasesti titlurile astea?

Cum ar fi ca, in ziarele de la noi, sa gasesti titlurile astea?

Actualitate: Noi discuţii privind data de finalizare a ultimelor două tronsoane, însumând 38 de kilometri, ai autostrăzii R8, Botosani-Sf. Gheorghe-Tg.Jiu-Drobeta Turnu Severin. Datorită vremii bune din această perioadă a anului, Ministrul Transporturilor a declarat că autostrada va fi terminată până la 15 decembrie, diminuându-se astfel costurile cu 8%. Ea va fi dată în folosinţă începând cu 1 ianuarie 2015.

Doi elevi români, olimpici la matematică, au primit burse de studiu la cea mai bună universitate din sud-estul Europei, Universitatea Bucureşti. Celor doi li se vor finanţa studiile complete de master şi doctorat, urmând ca apoi să fie cooptaţi în structurile statului.

Patruzeci de noi spitale se vor inaugura până la 1 decembrie. Ministrul Sănătăţii a declarat că acestea sunt ultimele patruzeci din cele 115 noi construite în programul naţional de construcţii de spitale. Aşadar, după trei ani şi jumătate, România a reuşit să renoveze 350 de unităţi şi să construiască alte 115. Pentru anii 2015-2020 se planifică noul sistem naţional de sănătate ce va cuprinde, printre altele, programul de donaţii voluntare de organe, similar cu cel american.

A murit Ion Iliescu. Fostul preşedinte al României a încetat din viaţa aseară, în cursul orei 19:00, în apartamentul său din str. Roşie din capitală. Înmormântarea va avea loc luni.

Economic: 1 dolar = 1,72 RON; 1 euro = 2,28 RON, 1 liră sterlină = 2,91 RON.

TVA-ul rămâne de 5% pentru alimentele de bază. Experţii Ministerului de Finanţe au calculat că bugetul de stat nu va suferi niciun fel de modificare, în cazul păstrării acestei hotărâri. Urmează noi negocieri pentru TVA diferenţiat la utilităţi.

Veşti bune pentru angajaţii de la stat: începând cu 1 ianuarie 2015, salariul mediu pe economie va creşte cu circa 9 procente, ajungând la 2550 de RON, circa 1100 de euro. Surplusul bugetar obţinut la încheierea anului fiscal 2013 a obligat autorităţile să hotărască o mărire pentru clasa bugetară, ignorată la ultimele două rectificări de buget.

Dacia anunţă un profit de 238 de milioane de euro pentru întreg anul fiscal 2013. Producătorul auto român a reuşit performanţa de a fi cel mai profitabil constructor de pe piaţa europeană. Multe din acest succes se datorează şi noului model Dacia Lomme, câştigător al premiului Maşina Anului 2013 la toate cele patru mari saloane anuale, Detroit, Frankfurt, Tokyo şi Paris.

A treia companie românească licitată la bursa de pe Wall Street. După ce, în anii trecuţi, Alro Slatina şi Electroputere Craiova au reuşit, cu succes în timp, să fie listate la celebra bursă americană, astăzi este rândul fabricii Roman Braşov.

Sport: Steaua, Petrolul şi FC Vaslui se bat pentru Franck Ribery. Aflat în conflict deschis cu Josep Guardiola şi cu fanii lui Bayern Munchen, francezul îşi doreşte un transfer înainte de Campionatul Mondial din Brazilia. Refuzând categoric o întoarcere în campionatul francez, Rinery a sugerat că studiază serios ofertele primite din România, care par a fi tentante. În pole position par a fi steliştii, care au pus pe masă 25 de milioane de euro plus un jucător la alegere între Florin Gardos, Karim Benzema şi Bastian Schweinsteiger. Ribery ar primi un salariu stagionar de 7,5 milioane de euro la Steaua.

România a primit dreptul de organiza Jocurile Olimpice de Vară din 2028! Timişoara va fi gazda primei olimpiade a celui de-al doilea deceniu al mileniului trei, reuşind să surclaseze candidaturile oraşelor Roma, New Delhi, Buenos Aires şi Johanessburg.

Monden: Banel Nicolita fotografiat ieşind din bar, la patru dimineaţa, alături de Snoop Dogg, Kathy Perry şi Madalina Ghenea. Celebrul fost stelist a fost surprins de paparazzi în timp ce părăsea clubul Kulturhaus, în maşina sa, un superb Cadillac Escalade “tunat”, alături de cei trei prieteni ai săi.

Noi dezvăluiri în cazul divorţului lui Gabriel Cotabiţă de Monica Barladeanu! Cântăreţul o acuză pe divă de incompatibilitate sexuală. “Ajungea prea repede la orgasm!”, spune Cotabiţă! Detalii în paginile 5, 15 şi 25!

Ce bine e, nu? Cât optimism şi câtă voie bună ar stârni în muritorul de rând un ziar sau un grupaj de ştiri tv cu treburile astea. Ce-aţi mai vrea să citiţi dimineaţa?

 

 

sursa foto: http://epochtimes-romania.com/

Mihai Diaconescu on March - 19 - 2014
categories: eu cred că, și altele

Leave a Reply