mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

Puric vine la Iaşi. Susţine un spectacol. Umblă vorba în târg că cel mai ieftin bilet va costa 80 lei, iar cel mai scump, undeva la 100.

Fă repede, în minte, un exerciţiu: câte poţi face cu 80 de lei? Eu trăiesc trei zile fără probleme, chiar boiereşte, că la Iaşi viaţa e mai ieftină ca-n Bucureşti sau Cluj. Cu 80 de lei, un student “cară” cu el o săptămână de nevoi, fără distracţie şi cu jumătate de bilet de drum de-ntors acasă. Din experienţă…

În Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi încap, oficial, 750 de oameni. Dacă presupunem un preţ de 90 de lei, în medie, pe bilet, înmulţim cu 750 de locuri şi împărţim totul la 4,4 lei, cât e 1 euro, calculatorul din Windows dă vreo 15300 de euro încasări, cu aproximaţie în minus. Treacă, 15000 de euro, că le mai dai sunetistului, şi ăluia de la lumini câte-un ciubuc netrecut prin contabilitate, fie. Nu ştiu cât ia Teatrul din toată treaba asta şi bănuiesc că Dan Puric e şi un foarte consecvent plătitor de taxe, dar cu măcar o treime, tot rămâne în buzunar. 5000 de euro pe care Dan Puric îi va sparge cum vor testiculele sale, imediat ce tu te vei ridica de pe scaunul din sală. Pentru vreo două-trei ore de nimic.

Pentru că spectacolul e despre…

Maestrul Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate binecunoscută. O izbucnire de revoltă, umor şi speranţă. O metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască. O probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică. Dan Puric spune, prin pantomimă, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării lui de adecvare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului.

Adică despre nimic.

Dan Puric e in stare sa te sune si cu taxa inversa, daca vrei sa aranjezi un spectacol cu el

Dan Puric e in stare sa te sune cu taxa inversa, daca vrei sa aranjezi un spectacol cu el

Ştii cât îţi ia Tudor Gheorghe pe bilet, la spectacolele lui la Teatrul Naţional, la Iaşi? 100 de lei. Ştii cum, însă, un spectacol de-al lui Tudor Gheorghe e un monument de artă, de muncă, de cercetare şi de o valoare inconstestabila? Dacă nu ştii, află că vine luna asta, pe 29, la Casa de Cultură a Studenţilor. Pe 75 de lei biletul. Şi ai să poţi înţelege de ce comparaţia cu Puric e o blasfemie.

În inchiere, o scurtă poveste: acum doi ani, eram voluntar într-o asociaţie studenţească şi co-coordonam o conferinţă pe o temă culturală. Noi am vrut să-l aducem ca invitat special pe Puric. L-am căutat, i-am explicat cine suntem, ce facem şi ce vrem. Ne-a zis că vine. Dar doar dacă îi garantam 500 de oameni în sală şi măcar 200 de cărţi vândute la conferinţa respectivă.

Mihai Diaconescu on March - 11 - 2014
categories: din iași

One Response to “Dan Puric vine la Iaşi ca să te jefuiască de 90 de lei pentru un spectacol despre nimic, dar oricum va umple sala”

  1. Cosmin says:

    Unde mai pui ca Tudor Gheorghe vine si cu o armata de oameni.

Leave a Reply