mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

O echipă de vis de hoţi se transformă într-o bandă de mai mulţi Robin Hood şi fură banii unor bogaţi, ca să-i dea mulţimii. Now You See Me e ca o geacă din bazar, cromatic şi vizual identică cu una de marcă, originală, dar pe care scrie Make, Abibas sau Bună. Oricare din filmele din trilogia Ocean’s, filme care, aşa cum îi stă bine oricărei trilogii forţate, pierd din calitate cu fiecare lansare a următorului, e produsul original pe care regizorii care au făcut Now You See Me l-au imitat. Şi aşa cu reuşită medie.

Patru magicieni “de stradă” – J. Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), Merritt McKinney (Woody Harelson), Henley Reeves (Isla Fisher), şi Jack Wilder (Dave Franco) – cu spectacole ieftine, din care nu caută decât să facă bani, chiar şi din furat, sunt aduşi împreună de un personaj necunoscut. Asta se întâmplă la începutul filmului, în maximum zece minute. Dintr-odată, în al 11-lea minut, suntem deja cu un an mai târziu, cu cei patru susţinând ceea ce pare a fi un spectacol TV uriaş, în Las Vegas. Spectacol în care săvârşesc un prim jaf dintr-o bancă din Paris. Las Vegas, jaf, bancă, mulţi bani, deja miroase puternic a Ocean’s Eleven, dar mai avem răbdare… De notat că cei patru au un nume de scenă aproape penibil: The Four Horsemen, pe româneşte, Cei Patru Călăreţi. Culmea e că, în film, nu apare nici măcar un singur cal…

Exceptandu-l pe Woody, ceilalti trei actori par ca sunt alesi din show-urile de pe Disney Channel

Exceptandu-l pe Woody, ceilalti trei actori par ca sunt alesi din show-urile de pe Disney Channel

În momentul în care se observă că banii furaţi în timpul spectacolului chiar lipsesc din seiful băncii din Paris, în scenă apare detectivul Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) care va investiga cazul alături de Melanie Laurent (Alma Dray). Nimic spectaculos, ci singură poveste veritabilă de dragoste dintr-un film care nu face nici o excepţie de la orice clişeu ieftin al industriei. Cei doi se tachinează la început, ajung într-un punct culminant al încrederii reciproce şi închid “dansul” cu un sărut insipid, lipsit de orice culoare sau emoţie.

Cei Patru Călăreţi – ce nume de căcat, cu sonoritate prostească până şi în limba engleză… – continuă, mai apoi, cu un spectacol în New Orleans. Unde, evident, mai fură foarte mulţi bani. De data asta, din contul celui care, până atunci, ar fi fost sponsorul lor principal: Arthur Tressler (Michael Caine). Caine face un rol extrem de simplu, fără esenţă şi care, personal, îl văd ca pe o umplutură nenecesară carierei sale. Probabil că s-au terminat banii de întreţinere a Shakirei. Da, pe nevasta lui Caine o cheamă Shakira…

Pe afişul filmului apare şi numele lui Morgan Freeman. El îl interpretează pe Thaddeus Bradley, un tip care şi-a dedicat viaţa studierii trucurilor magicienilor. El face foarte mulţi bani din filme în care îi expune pe aceştia, fiind figura înţeleptului şi a unui detectiv din breaslă lor, care înţelege fenomenul la un cu totul alt nivel. Aceeaşi impresie pe care mi-a lăsat-o Caine am simţit-o şi vis-a-vis de rolul lui Morgan Freeman. Singura sa contribuţie reală pentru mine, ca privitor, e că introduce în scenă numele The Eye, o societate de magicieni care fură de la bogaţi şi dau la săraci, totalmente în antiteză cu societatea actuală, nu? Şi da, e vorba de încă un clişeu, filmul e plin de ele. Ajutorul dat de Bradley investigaţiilor e mai degrabă o mână întinsă rolului, întrucât ar fi fost extrem de jenant să-l trezeşti pe Freeman din sexul său cu firmele de publicitate, ca să-l pui să joace un şi mai mare nimic.

De aici încolo, că ţi-am dat toate datele filmului, mare lucru nu mai contează foarte mult. Ah, ba da, anume că detectivul Dylan Rhodes se dovedeşte a fi, într-un final mai cliseic decât a spune că politicienii români fură, cel care îi adună pe cei patru magicieni şi care instrumentează toate furturile. Acesta îi explică Almei, partenera sa în investigaţii, dar şi lui Thaddeus de ce a făcut toate cele. E foarte greu să înţelegi ce şi cum şi, oricum, prea multe spoilere nu vreau să ofer. Dar te provoc să înţelegi toată mişcarea fără să derulezi înapoi. Dacă ai văzut filmul la cinema, sunt sigur că frustrarea din tine te-a făcut să-l mai vezi o dată pe laptop. Dacă nu, înseamnă că nu ai înţeles nimic.

Hollywood-ul a mai produs un film fără sare şi piper. O producţie care ia ochii prin grandoarea platourilor şi o distribuţie îndrăzneaţă, dar care nu a ajutat cu nimic. Din păcate, povestea e foarte încâlcită, iar anumite părţi din ea sunt de-a dreptul ridicole – vezi scena de aproape din final, în care cei Patru Călăreţi (ce nume de căcat!) dau impresia că sar de pe o clădire într-un act de suicid, dar totul e de fapt un joc de lasere şi de holograme, ei “transformându-se” în bani, pentru a încheia actul de Robin Hood veritabil.

Din păcate, s-a anunţat o parte a doua.

Mihai Diaconescu on March - 16 - 2014
categories: eu cred că

3 Responses to “am văzut Now You See Me şi mi s-a părut că regizorii au crezut că noi am uitat că am văzut şi Ocean’s Eleven”

 1. Laura says:

  Cred că The Four Horsemen era o metaforă … :D
  http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Horsemen_of_the_Apocalypse
  mie filmul mi s-a părut bun, dar nici nu mă laud cu o cultură cinematografică prea solidă. Nu am simțit nevoia să dau skip skip și nici n-am simțit cele două ore trecând. Good enough for me. :))

 2. mihai diaconescu says:

  Asta ca sa completeze apasat pleiada de clisee.

 3. 微信推廣 says:

  Article Source: how to get one million free
  targeted visitors in this free report. This might be slightly exaggerated, but
  not by much. It is you’re one-stop entryway that furnishes
  you with shabby SEO showcasing that work.

Leave a Reply