mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

Introducere: Vreau să scriu despre Manchester United pe acest blog şi o voi face în fiecare luni seară. Am creat o categorie specială pe care o puteţi accesa din meniul din header. Nu am să scriu cronici de meci. N-am mai făcut-o dar, deşi cred că aş învăţa foarte repede, cronicile sunt de găsit pe orice site englezesc de specialitate. Nu aş face decât, practic, să traduc ce ar scrie acolo, pentru ca desfăşurarea meciului e aceeaşi cam pentru toată lumea. Sunt doar un suporter înfocat de prin 1997 încoace şi weekendurile fotbalistice se învârt doar în jurul echipei mele preferate. Luaţi articolele ca pe părerile acestui suporter.

Oh, ce uşurare! Să câştigi, în deplasare, cu actuala Crystal Palace e o relaxare…

football-wayne-rooney-manchester-united-crystal-palace-premier-league-selhurst-park_3088792

Sâmbătă seară, când United intra pe Selhurst Park să-şi joace meciul de etapă cu Crystal Palace, probabil că cerneala de pe noul contract obscen de mare a lui Wayne Rooney era încă udă. Deşi plătit cu puţin peste 360.000 de euro pe săptămână, capriciosul atacant englez putea să mai adauge vreo 15.000 dacă mai aştepta 24 de ore.

Cu Palace, Rooney a jucat aşa cum a făcut-o de fiecare dată când a fost în teren în acest sezon: ca unul din foarte puţinii jucători ai lui United care îşi respectă statutul de campioni încununaţi în vara trecută. Şi probabil că Rooney nu poate s-o facă altfel, pentru că evoluţiile sale erau identice şi înainte să aibă cel mai bun contract din Premier League. Golul din minutul ’68 a fost o execuţie complicată; voleu de pe picioare, după o centrare chinuită din stânga a lui Evra, celălalt jucător care a intrat mai mereu în teren responsabil de titlul de campion en-titre.

Însă nu golul cu Crystal Palace îl face pe Rooney să merite un nou contract.

Manchester United e într-un sezon greu, chinuit, de tranziţie. O echipă de talia diavolilor trăieşte prin prisma unor repere în teren şi prin forţa de a păstra continuitate şi constantă nu doar în joc şi rezultate, ci şi în intenţii. Reconstrucţia lui United se va face la vară, când, printr-o declaraţie pe care, personal, o consider inoportună, conducerea a anunţat investiţii masive. Însă bazele s-au pus în această iarnă, prin două mutări: transferul lui Mata şi reînnoirea contractulului lui Rooney. Ambele sunt mutări puternice, atât la nivel financiar, cât şi la nivel sportiv şi sunt declaraţii de intenţie. Într-un peisaj în care jocul suferă, United păstrează forţă în afara terenului şi acest fapt nu e deloc puţin.

Mai mult decât atât, victoria cu Palace îi face şi mai mult bine lui David Moyes. Şi-aşa sub o presiune incomensurabilă şi arătat săptămânal cu degetul de toată lumea pentru acest sezon mediocru, scoţianul punctează de două ori într-o săptămână. Rooney şi-a prelungit contractul, contribuţia lui Moyes la realizarea acestui obiectiv nefiind deloc de omis, iar United a luat trei puncte într-o deplasare grea, în faţa unei echipe reconstruite aproape de propria-i perfecţiune de către Tony Pulis şi care va mai încurca “lumea bună” din Premier League.

Până să investească în (potenţiale) mutări precum Toni Kroos (Bayern Munchen) sau Cheickh Tiote (Newcastle United), United a investit foarte mulţi bani în cea mai bună afacere. Şi-a păstrat jucatorul-fanion, în condiţiile în care se anunţa un exod puternic, urmat de o infuzie probabil la fel de puternică, la nivelul lotului. Ceea ce contează, însă, e că reperele rămân pe loc. Oamenii clubului rămân şi noul proiect are un punct de plecare bine fundamentat.

Sezonul lui Manchester United va continua să fluctueze în aceeaşi notă, prin evoluţii contradictorii şi inconstanţă cronică, dar viitorul nu sună deloc rău.

sursa foto: www.skysports1.com

Mihai Diaconescu on February - 24 - 2014
categories: cu și despre mine

Leave a Reply