mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

Săptămâna asta, circulă pe net o fotografie care îl dă de gol pe câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun actor principal, în 2014. După lungi aşteptări, şi dacă e să credem că fotografia e pe bune, ar trebui ca Leonardo DiCaprio să dea cu Pronto pe locul ăla de pe mobilă din salon destinat acelei statui aurite care defineşte cel mai bine succesul unui actor. Probabil…

Mai sus e tweet-ul care i-a excitat teribil pe fanii lui DiCaprio și care, în același timp, a stârnit o reacție generală de “în sfârșit, merită!” Oscarul din 2014 i s-ar acorda lui Leo pentru rolul din The Wolf of Wall Street. Probabil că bătaia cea mare ar câștiga-o – repet, dacă poza e pe bune – în fața lui Christian Bale, actorul principal din American Hustle.

N-am de gând să fac vreo cronica de film, cei care doresc să-și facă o opinie personală pot foarte bine să-şi ocupe şase ore din viaţă şi să urmărească cele două filme. Da, sunt filme chiar atât de lungi, dar care au capacitate, la fel de valabilă în ambele cazuri, să te ţină priponit inclusiv în faţa sticlei unui laptop, dacă nu le-ai prins la cinematograf. Amândouă producţiile sunt foarte bune şi oferă mult optimism amatorului de film, dezamăgit constant în ultimii câţiva ani, în care afişele lucioase erau ocupate cu foarte colorată dar insipidă serie Twilight sau cu ratări magistrale care jignesc publicul, precum 21 Jump Streetun film de duzină până și pentru adolescenți, sau We’re the Millersdin care reținem doar cât de buna e Jennifer Aniston, chiar și la cei 73 de ani ai săi.

Nu-mi convine, însă, că Leonoardo DiCaprio ar fi câştigătorul Oscarului de anul acesta.

Am văzut ambele filme. Pe cel al lui DiCaprio chiar aseară. Un film cu atâtea ţâţe, droguri şi sex în cel puţin trei, încât am impresia că, eliminând scenele efective cu unul din cele trei elemente, filmul s-ar înjumătăţi. DiCaprio joacă bine, atât cât joacă, aşa cum ne-a obişnuit de după Titanic încoace, dar rolul nu e nici pe departe la nivelul celui făcut de Bale în American Hustle. Povestea reală a lui Jordan Belfort – cât o fi rămas ea de reală, după ce şi-a băgat Hollywood-ul coada în ea pentru a o vinde pe şi mai mulţi bani decât voiau iniţial – e o relatare a unei Americi care trăia într-o depravare totală în perioada respectivă. Toată lumea avea bani, toată lumea făcea sex, drogurile curgeau la robinet şi nimănui nu-i pasă decât de şi mai mult sex şi droguri. Însă sentimentul e ca pe Jordan Belfort îl putea interpreta mai toată lumea spălată pe cap de la Hollywood.

În American Hustle, Christian Bale e spectaculos. Tot despre bani mulţi, furaciuni şi cum să prosteşti lumea ca s-o duci ca un rege pe banii lor e şi filmul ăsta, dar aici nu ţâţele şi sexul oral în lifturi transparente e marca principală. Bale întotdeauna prinde mai bine la critici pentru că e şi genul de actor care se dedică suflet şi mai ales trup rolurilor sale – gândiţi-vă cum arată în The Machinist, în 2004, şi cum arată în 2005, în Batman Begins (foto). Mai mult, American Hustle beneficiază și de actori secundari care se întrec pe sine, care joacă mult mai bine decât șleahta de nespălați ajunși milionari care-l înconjoară pe Jordan Belfort.

Impresia generala lasata de The Wolf of Wall Street e că vinde doar datorită depravării și datorită expunerii explicite a acesteia, lucru ce te face să fi vrut să trăiești și tu așa, măcar o dată, cândva. Și-atât. Personal, găsesc că DiCaprio a fost convocat să joace în acest film din două mari motive: 1, e băiatul preferat a lui Scorsese și 2, trebuia un nume greu pe poster. Leonardo DiCaprio are roluri mult mai grele și mai bine jucate în viața lui pentru care trebuia să primească un Oscar, anul ăsta el ar trebui să mai stea o data în șah. E anul lui Christian Bale, care joacă în filmul mai complet, mai pasionant și cu mai multă esență al anului.

În concluzie, o anecdotă pe care mi-a zis-o, recent, un prieten: şi cum ar fi dacă Leonardo DiCaprio n-ar câştiga niciodată un Oscar şi, după moarte, să-i dedice ăştia un film despre viaţa lui şi ăla care-l interpretează pe el să ia Oscar…?

Mihai Diaconescu on February - 27 - 2014
categories: eu cred că

Leave a Reply