mihai diaconescu

în principiu, nu-mi convine

Mă lovesc, în fiecare zi, de atitudinile acestea foarte periculoase ale tineretului român.

Nepăsarea asumată faţă de desfăşurarea evenimentelor din viaţa publică politică a ţării este cel mai periculos factor care determină şi lipsa de reacţie a noastră, ca societate. Şi e simptomul care determină cel mai corect boala aceasta a unei societăţi pasive, uşor controlabilă pentru că nu întreabă şi resemnată cu bună ştiinţă.

Discutăm chiar azi cu un prieten care-mi spunea că acel “fiecare ministru la 15 luni” reformează degeaba sistemul de învăţământ; cea mai bună mişcare ar fi scoaterea unor căcaturi de materii precum educaţie tehnologică sau dirigenţie şi introducerea unui sistem de educaţie politică şi responsabilitate civică a individului în societate, după ce termină un junior de scris alfabetul şi cifrele. Ideea mi se pare excelenţă. S-ar începe prin a explica ce e România, cine o conduce şi care e ierarhia în stat şi ar continua, pe măsură ce timpul trece şi mintea se coace, cu imprimarea unui simţ de responsabilitate şi a ideii că implicarea sa activă poate schimba. Pentru că noi încă trăim în necunoştinţă de cauză; Bucureştiul e centrul care face şi întoarce, ce se întâmplă acolo e lege şi noi, minionii, trebuie să ascultăm de Bucureşti.

Observ, consternat, atitudini de fală şi impunerea ideii că a nu merge la vot şi a nu-ţi pasă de “hoţii din parlament” e paşaport pentru a fi acceptat de societate. E o prostie să crezi că schimbările vin de la sine. Tu, dacă eşti gras şi vrei să slăbeşti, crezi că o vei face aşteptând? Această lipsă de educaţie ne condamnă nu la stagnare, ci la un plonjon necontrolat către dezastru. Culmea e că, în acelaşi timp, aceeaşi populaţie ignorantă vrea s-o ducă mai bine, învinuieşte clasa politică pentru greutăţi şi asta oricum din fotoliu sau la ţigară, pe holuri.

Societatea modernă este rezultatul unor secole întregi de politică, nimic nu s-a întâmplat fără asta. Războaiele le-au luptat soldaţii, dar nu de capul lor. Revoluţiile au omorât civili pentru libertate şi prosperitate, or ăia erau în stradă tot pentru că nu mai puteau de foamea şi teroarea politicului din acel moment. Ignoranţa asumată cu voce tare e, pentru un mediu politic iresponsabil, cum e sângele pentru rechin: îl miroase de departe, vine imediat după el şi îl înghite cu poftă şi fără milă pentru interesul propriu.

Nu e deloc cool să fii ignorant când e vorba de tine şi de viitorul tău. Dacă tu crezi că viitorul ţi-l faci cu mâna ta, află că el depinde şi de factorii din jur. Iar pe factorii din jur îi modifică şi influenţează băieţii ăia despre care tu te mândreşti că nu-i cunoşti şi nu te interesează. O prostie! Ştampila aia pe hârtie e semnătura şi acceptul tău pentru ani de zile de control al unor oameni asupra banilor, legilor şi a viitorului tău. Dacă tu crezi că e cool să-ţi bagi avutul în asta, atunci de ce comentezi că o duci rău şi că România e o ţară de căcat? Nu ţi-e ruşine?!

161120115440

 

 

sursa foto: http://printreranduri.eu/

Mihai Diaconescu on February - 26 - 2014
categories: eu cred că

Leave a Reply